ΚΕΠ

ΚΕΠ

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Προώθηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Αθήνα
Η κυβέρνηση έχει ιδιαίτερο συμφέρον από την προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government), όπως δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης.
 
 
Μιλώντας στην ημερίδα «Υλοποίηση της e-Πολιτείας - Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην πράξη», που διοργάνωσε η Microsoft Ελλάς, ο κ. Χριστοδουλάκης, δίνοντας το στίγμα των ευεργετικών συνεπειών που θα έχει η εφαρμογή της τόσο για τους πολίτες όσο και για την κυβέρνηση, υπογράμμισε ότι η εφαρμογή της συνεπάγεται μια μορφή «ελέγχου και διαφάνειας» των ενεργειών της πολιτείας.
«Κάθε πολίτης», ανέφερε χαρακτηριστικά, «θα μπορεί, εισερχόμενος στον εκάστοτε δικτυακό τόπο μιας δημόσιας διοίκησης, να βλέπει ιδίοις όμμασι την πρόοδο ή την υστέρηση συγκεκριμένων εγγράφων που τον αφορούν». Ο κ. Χριστοδουλάκης έκανε λόγο για την υστέρηση που παρατηρείται στη χώρα μας, συγκριτικά με άλλες, στον τομέα της ζήτησης υπηρεσιών πληροφορικής σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ αυτών και στη σχέση πολίτη-κράτους. Επισήμανε ότι η στρατηγική των πολιτικών που θα εφαρμοστούν ή εφαρμόζονται στοχεύει στην εξάπλωση της συγκεκριμένης ζήτησης. Ο υπουργός χαρακτήρισε πρόσφορο το έδαφος στην Ελλάδα για την ευόδωση τέτοιων στρατηγικών, δεδομένου ότι οι Έλληνες δαπανούν κατά κεφαλήν μεγαλύτερα ποσά από τους Ευρωπαίους πολίτες για προϊόντα πληροφορικής. Ανασταλτικό παράγοντα πάντως για τη γρήγορη εξάπλωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα αποτελεί η αργή διασύνδεση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με το Διαδίκτυο. Την απάντηση στο εν λόγω πρόβλημα το υπουργείο Ανάπτυξης φιλοδοξεί να δώσει με το πρόγραμμα «Δικτυωθείτε». Στις προσπάθειες που κάνει το υπουργείο για τη διάχυση της πληροφορικής και την ανάδειξή της ως παράγοντα ευεργετικού στην οικονομική ζωή της χώρας μας εντάσσεται και η συμφωνία συνεργασίας που θα υπογράψει την Πέμπτη ο κ. Χριστοδουλάκης με το Σύνδεσμο Εταιρειών Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΠΕ) για τη δημιουργία πάρκου πληροφορικής στην Αττική. Εξάλλου, στο τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί και το νομοσχέδιο που αφορά στα κρατικά ινστιτούτα πληροφορικής, ώστε αυτά να αποτελέσουν έναν ενιαίο φορέα για τη διαμόρφωση νέων προϊόντων. Νωρίτερα , στην ίδια ημερίδα, ο ειδικός γραμματέας του ΥΠΕΘΟ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπεύθυνος για την Κοινωνίας της Πληροφορίας, ανακοίνωσε ότι θα δημοσιευθεί άμεσα πρόσκληση υποβολής ενδιαφέροντος για προτάσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που θα απευθύνεται, μεταξύ άλλων, σε υπουργεία, σε ανεξάρτητες διοικητικές αρχές, στην Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ, σε Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου